nem hivatalos oldal

A benzin tárolása szigorúan szabályzott

Üzemanyag tartály

Az autók felépítése gyakorlatilag azonos, mindegyikben van motor, futómű és a többi szükséges elem. A robbanómotorral felszerelt típusok – ezek a leggyakoribbak – meghajtására üzemanyagra van szükség. A különféle fosszilis hajtóanyagot az üzemanyag tartály rejti magában, amit bizonyos időközönként újra kell tölteni.

Ezt az fogyasztás és megtett út határozza meg. Minél alacsonyabb egy autó átlagfogyasztása, annál hatékonyabb és annál több kilométert lehet megtenni vele. Az üzemanyag tartály komoly biztonsági feltételek szerint készül és mindig az autó egy eldugott részén foglal helyet, ahol védve van az ütközések ellen. Mivel a benzin fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyag, komoly odafigyelést igényel. Az üzemanyag tartály speciális, megerősített fémből készül, így nem korrodálódik és nagyon nehezen sérül.

Az benzin vagy gázolaj egy szűrőn keresztül jut a motorba. Erre azért van szükség, hogy az esetleges koszolódást kiszűrje, mert a motorba csak tiszta anyag juthat, különben komoly károsodást okozhat, ami óriási javítási költségeket vonna maga után. Az üzemanyag tartály tisztasága a benzinkút óriási tartályának függvénye, hiszen tankoláskor onnan jut a benzin vagy gázolaj az autókba. Ezért csakis komoly és szigorú szempontok alapján valósulhat meg a benzin tárolása. Nem véletlen, hogy ezt jogszabályok alapján kell végezni, ami kiterjed az adott tartály gyártási követelményeire, illetve az adott benzinkút működésére is.

A benzin tárolása tehát szabályokhoz kötött, amit időközönként ellenőrizni kell. Ez a feltétele a vonatkozó engedélyek megszerzésének és megújításának. A tartályokat tehát a jogszabályban meghatározott időközönként ellenőrizni kell, illetve ki kell takarítni. Ezt pedig csak megfelelő végzettséggel és felkészültséggel rendelkező cégek, szakemberek végezhetik. Ebből is látszik, hogy a benzin tárolása milyen komoly és felelősségteljes dolog. Hibázni nem lehet, különben emberek élete múlhat rajta, nem beszélve az egyéb anyagi károkról. Mindenkinek kötelessége a szabályokhoz igazodni és azok szerint eljárni, amikor a benzin tárolásáról van szó.

Print Friendly, PDF & Email