nem hivatalos oldal

Költségmegtakarítás az okoslakás jóvoltából

Intelligens otthon vezérlés

A modern technika fejlődésével, mára olyan rendszerek lettek kifejlesztve, amelyek jelentősen megkönnyítik a mindennapi életünket a munkahelyünkön, de akár az otthonunkban is. Bármilyen ingatlan átalakítható olyan szinten, hogy aztán okoslakás váljon belőle. Természetesen ez elég nagy befektetés, de hosszútávon nézve a költségeket, igenis megtérülő kiadásról beszélünk. Az egyik leginkább költségfaló az összes rendszer közül a fűtés. A számítások szerint, minden rezsire kiadott 100 Forintból legalább 80 erre megy el.

Ez nem is meglepő, hiszen ez az, ami a legnagyobb energia befektetéssel jár. Az okoslakás jóvoltából ezt az összeget jelentősen lecsökkenthetjük. Lássuk, hogyan működik a fűtés egy hagyományos ingatlan esetében! Adott a fűtőegység, aminek a hatásfoka nem állítható. Csakis az adagolt tüzelő mennyiségétől függ, hogy túl meleg lesz a helyiségben vagy nagyon hideg. Az okoslakás olyan érzékelőkkel és vezérlőkkel van ellátva, amelyek automatikusan szabályozzák a kazán működését, annak függvényében, hogy az milyen hatásfokot érjen el.

Beállítható, hogy bizonyos időközönként, az adott szobákban teljesen eltérő paraméterek uralkodjanak, amelyek egy szezon alatt több köbméter hagyományos tüzelő megtakarítását is eredményezhetik. De ugyanakkor még ennél is jóval többet nyújt az intelligens otthon vezérlés. Beállítható, hogy egymástól függetlenül működ több rendszer is, a hatásukat kiegészítve, pozitív eredményt érjenek el. Egy alternatív és hagyományos tüzelés összekombinálható olyan szinten, hogy amikor az alternatív már nem üzemel gazdaságosan, akkor bekapcsol a kazán.

Az intelligens otthon vezérlés kiterjed minden elektromos készülékre, ami fellelhető a lakásban és hálózatra kapcsolható. Egy olyan a karosszékből, ágyból irányítható környezet fog körülvenni minket, ami minden igényünket kiszolgálja. Továbbá említést érdemel, hogy az intelligens otthon vezérlés nemcsak otthonról vezérelhető, hanem az internet jóvoltából, akár több 100 kilométerről is figyelemmel kísérhetjük, hogy mi folyik éppen a lakásban.

Print Friendly, PDF & Email