nem hivatalos oldal

Mennyi fűtési energiát lehet kinyerni a földből?

A hőszivattyús fűtési rendszerek nálunk még nem annyira használtak

Az emberiség lassan ráébred a megújuló energiaforrások fontosságára, illetve egyre nagyobb mértékben kezdi kiaknázni azokat. A blogban a szerző, ami a klimaszakaruház.hu weboldalon található, a földből kinyerhető fűtési energia kérdéskörét járja körül, rendkívül körültekintően, minden fontos részletet érintve. Rögtön az elején kiderül, hogy hazánkban még nem épült be a köztudatba a hőszivattyú olyan mértékben, mint más fűtési rendszerek.

A blogban ennek az oka sem marad titok. Sajnos egy hőszivattyú által működtetett fűtési rendszer beszerelését hatalmas tervezői munkának kell megelőznie, aminek során felmérik a területet, ahová a szivattyút helyezik: a fűtendő épület hőigényét, valamint a család különleges kéréseit. Sajnos csak a tervezés belekerül kb. 100.000 forintba és a hozzávaló készülékek, a nélkülözhetetlen engedélyek, valamint a munka még nem is jött szóba. A blogban egy példa is olvasható, ami viszonyítási alapként szolgál. Amennyiben egy családi ház fűtésére kb 13 kW energiára van szükség, akkor ehhez 3szondát kell igénybe venni, egyenként 100 méterest, aminek darabja jelenleg 450 és 500 ezer Ft között mozog. Tehát már csak ezek megközelítőleg az 1,5 millió Ft súrolják. Nem beszélve arról, hogy a fúrások engedélyeztetése és kivitelezése megint viszi a pénzt a háztól. Sajnos a költségek még mindig nem állnak meg, hiszen a megfelelő rendszert is ki kell építeni ahhoz, hogy tökéletes teljesítményt nyújtson. Tehát, a meglévő hőleadókat le kell cserélni a csövekkel együtt.

A blogban ezek után kiderül, hogy egy ilyen fűtési rendszer beszerelése és beüzemelése minimum 2-3 millióba kerül, annak függvényében, hogy mekkora a ház energiaigénye. Tehát, mielőtt bárki belevágna, nem árt alaposan kiszámolni, hogy megéri vagy nem ez a hatalmas befektetés. A blogban arról is lehet olvasni, hogy igazából csak azoknak ajánlott ezzel foglalkozni, akik újonnan épült lakásba szeretnék ezt a fajta fűtési rendszert bevezetni, különben nagyon sokat kell bontani és javítani. Minden munkálatot csak szakemberrel vagy céggel szabad elvégeztetni, mert a rendszer különféle szerkezeteire csak ebben az esetben érvényes a garancia.